POSTANI PRODAVAC SA KUĆNOG PRAGA!
Donošenjem „Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla”, stvorena je mogućnost da mali prodavci mleka, mesa, kobasica, jaja i ribe mogu legalno da prodaju svoje proizvode, i to praktično sa kućnog praga!
Mali proizvođači su oni koji nedeljno prodaju maksimalno:
- 500 jaja ili
- 100 komada živine.
U ovu grupu spadaju i oni koji za prodaju imaju do 100 kilograma mesnih prerađevina nedeljno.
Dozvoljene količine mogu da budu i veće, u slučaju da robu nude registrovane male mlekara, klanice ili prerađivači mesa.
Prema propisima proizvođači su direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i potrebno je da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.
Međutim, nemaju obavezu da uvode sistem HACCP, odnosno princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje.
Farmeri imaju obavezu da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica, a živinari jednom godišnje da kontrolišu meso na prisustvo salmonele.
Kako postati legalan prodavac živine ?